vrijdag 13 mei 2011

Biologisch afbreekbaar: zinloos of zinnig?

Lang leve Uitzending Gemist, want zo kan je toch mooi de afleveringen van Keuringsdienst van Waarde bekijken. En voor de wereld waarin wij ons met Boerenjongens wensen te bewegen, produceert de KvW zeer relevant beeldmateriaal. Zo gaat de eerste aflevering van het nieuwe seizoen over biologisch afbreekbare verpakkingen. Of zoals de producent het liever noemt, composteerbaar. Want alles is biologisch afbreekbaar, ook het computerscherm waar je nu naar kijkt zal met miljoenen jaren uiteindelijk verdwenen zijn.

De KvW legt de vinger aan de pols over het nut van composteerbare verpakkingen. Bij Boerenjongens gebruiken we vol enthousiasme bakjes gemaakt van suikerriet en dus gecertificeerd composteerbaar. Een certificaat waar de producent € 20.000,- per verpakking voor betaald. 

Kan je deze verpakking in de groene bak gooien? 'Ja, dat kan', is het antwoord. Heeft het nut? Nee, helaas niet. Hoewel de verpakking zal verrotten tot compost, gebeurt dit niet bij de verwerker van gft-afval. In een grote zeef worden de verpakkingen eruit gefilterd en gaan ze gewoon in de verbrandingsoven.

Is het dan geen onzin, die composteerbare verpakkingen? Ik denk van niet. Misschien dat het binnen de keten nog niet optimaal werkt, maar het is wel een stap in de goede richting. Binnen 50 jaar is traditioneel plastic toch passé. Bovendien zal de snelheid van de technologische ontwikkelingen deze problematiek snel genoeg tackelen.

Conclusie: bij Boerenjongens blijft je maaltje in een composteerbaar bakje (dat zowel in magnetron als oven kan!) van suikerriet. Wil je hier maximaal rendement uithalen, gooi het dan in je tuin en schep er wat aarde op. Zo maak je het zelf zinnig en hoef je ook geen compost meer te kopen! 

De aflevering waar het over gaat vindt je hier.