Bij Boerenjongens eetwinkel zijn we trots op onze
assortiment kazen. Wij laten onze klanten graag kennismaken met de ongelooflijke
hoeveelheid bijzondere kazen die in ons land gemaakt worden. We kiezen er
bewust voor om zoveel mogelijk boerenkazen in ons assortiment op te nemen. De
kleinschalige en ambachtelijke manier waarop deze kazen gemaakt wordt, zorgt voor
een unieke en complexe smaak. Bovendien wordt boerenkaas meer tijd om te rijpen
gegund. Hierdoor is er meer smaakontwikkeling dan bij de meeste fabriekskaas.
Neem bijvoorbeeld de boeren Remeker. Deze rauwmelkse kaas behoudt het enzym
lipase, dat bij pasteurisatie anders verloren zou gaan. Dit enzym is
verantwoordelijk voor het omzetten van de vetdeeltjes in de kaas. Dit proces
begint na ongeveer drie maanden en pas dan begint de kaas zich in smaak te
onderscheiden van gewone kaas.
De Limburgse grottenkaas die we verkopen wordt zelfs in de bekende
mergelgrotten te rijpen gelegd en gewassen met abdijbier, om zo tot zijn eigen
smaakbeleving te komen.
Of bijvoorbeeld de Romero,
een rauwmelkse kaas van de Elisabeth Hoeve in IJselstein. Deze wordt tenminste
zes maanden gerijpt in een rozemarijnkorst. De kaas krijgt hierdoor een subtiel
vleugje rozemarijn mee in z’n aroma. Lekker voor bij de borrel en onmisbaar op
onze Hollandse kaasplank.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten