zaterdag 6 oktober 2012

Onze trots


Bij Boerenjongens eetwinkel zijn we trots op onze assortiment kazen. Wij laten onze klanten graag kennismaken met de ongelooflijke hoeveelheid bijzondere kazen die in ons land gemaakt worden. We kiezen er bewust voor om zoveel mogelijk boerenkazen in ons assortiment op te nemen. De kleinschalige en ambachtelijke manier waarop deze kazen gemaakt wordt, zorgt voor een unieke en complexe smaak. Bovendien wordt boerenkaas meer tijd om te rijpen gegund. Hierdoor is er meer smaakontwikkeling dan bij de meeste fabriekskaas. Neem bijvoorbeeld de boeren Remeker. Deze rauwmelkse kaas behoudt het enzym lipase, dat bij pasteurisatie anders verloren zou gaan. Dit enzym is verantwoordelijk voor het omzetten van de vetdeeltjes in de kaas. Dit proces begint na ongeveer drie maanden en pas dan begint de kaas zich in smaak te onderscheiden van gewone kaas.

De Limburgse grottenkaas die we verkopen wordt zelfs in de bekende mergelgrotten te rijpen gelegd en gewassen met abdijbier, om zo tot zijn eigen smaakbeleving te komen.
Of bijvoorbeeld de Romero, een rauwmelkse kaas van de Elisabeth Hoeve in IJselstein. Deze wordt tenminste zes maanden gerijpt in een rozemarijnkorst. De kaas krijgt hierdoor een subtiel vleugje rozemarijn mee in z’n aroma. Lekker voor bij de borrel en onmisbaar op onze Hollandse kaasplank.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten