zaterdag 13 oktober 2012

Winterse pizza met zelfgemaakte bodem



De vegatarische combinatie van zoete rode uit met blauwe kaas is uniek. Je moet dit recept proberen! Kleine pizzaatjes met hetzelfde beleg doen het ook goed tijdens de borrel.

Fruit de uien 15 minuten in de olie tot ze superzacht zijn. Voeg azijn en suiker toe en bak de uien nog 5 minuten op laag vuur tot de azijn verdampt is. Verwarm de oven voor op 200C. Verdeel het uimengsel over de pizzabodems en brokkel de blauwe kaas erover. Rits de blaadjes tijm van de takjes en strooi deze over de pizza's. Bak de pizza's in 10-15 minuten gaar in de hete oven.

Bereiden: 20 minuten
Oventijd: 15 minuten

Pizzadeeg

Zeef voor het deeg de bloem boven een beslagkom. Maak een kuiltje in het midden en giet er het water, olijfolie en gist in. Meng de bloem een beetje voor beetje door het vocht en kneed het tot een stevige bal. Voeg het zout toe en kneed het door het deeg. Voeg eventueel wat water toe als het deeg te droog is en wat extra bloem als het erg plakt. Blijf kneden totdat het deeg zeer elastisch is, ongeveer 15 minuten. Hoe elastischer het deeg, des te luchtiger de deegbodem wordt tijdens het bakken van de pizza. Verdeel het deeg in 2 ballen, bestrooi ze met wat bloem en wikkel ze in plasticfolie. Laat ze ongeveer een uur rijzen tot het in volume verdubbeld is. Kneed de gerezen deeg tot ballen en rol deze op een met bloem bestoven werkvlak uit tot ronde plakken van ongeveer 40 cm doorsnede. Rol de plakken een voor een op rondom de deegroller en rol ze uit op een bakplaat bekleed met bakpapier.
Benodigdheden voor 4 personen:

10 rode uien, in ringen
4 el zonnebloemolie
8 el wijnazijn
50 g suiker
400 g harde blauwschimmelkaas van Bastiaansen
paar takjes verse tijm

voor de pizzabodem:
300 g bloem
1,5 dl lauw water
2 el olijfolie
1 zakje instant gist of 30 g verse gist
1 tl zout

Dit recept komt uit het Boerenjongens kookboek, geschreven door Eke Marien en Lenno Munnikes en is te koop bij ons in de winkel. - naar bestelformulier

Geen opmerkingen:

Een reactie posten