zaterdag 13 oktober 2012

Boerenkaas


Boerenkaas. Boerenjongens houdt ervan! We schreven al eerder over de Leidse variant, maar er zijn zoveel meer soorten. En aan het begin van oktober – dé boerenkaasmaand van het jaar – staan we zonder enige moeite even stil bij dit culi-erfgoed. Want het is allang niet meer dat blokje boerenkaas met een Nederlands vlaggetje op een suffe verjaardag. Kaaswafeltjes zijn the new best thing!
Maar hoe weet je nu of je te maken hebt met een boerenkaas? Kan iedere boer zijn kaas niet boerenkaas noemen? Nee! Boerenkaas heeft een door de EU beschermde naam, het is een zogenaamde Gegarandeerde Traditionele Specialiteit (GTS). Alleen halfharde kaas die op de boerderij wordt gemaakt en bereid is met verse rauwe melk mag boerenkaas heten.
Je herkent echte boerenkaas aan het kaasmerk. Vlak voordat boerenkaas onder de kaaspers gaat, legt de boer het kaasmerk op de kaas. Het kaasmerk heeft de vorm van een tonnetje. Je leest er precies op wat voor soort boerenkaas je in handen hebt. Inclusief een uniek nummer zodat elke kaas traceerbaar is.
Ons land kent heel wat boerenkazen. Van geit en schaap tot koe. Jong, belegen, oud en overjarig. Met zeekraal van de wadden en met Zwolse mosterd. Met kruidnagels in Friesland. En met komijnzaad zoals de Boeren Leidse met sleutels. Ook de verse witte meikaas en het bijzondere roodbacteriekaasje Le petit Doruvael dat nog maar op één Nederlandse boerderij wordt gemaakt zijn boerenkazen.
En waar wij heel blij van worden, is dat je met boerenkaas zo delicious. kunt koken. Wat dacht je van kaaswafeltjes met tijm, vers van boerenkaas.nl. Kijk voor meer informatie over deze bijzondere culi-maand op deze site. Hier staan bijv. ook dé boerenkaas-adressen bij je in de buurt!
Met dank aan delicious.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten