zaterdag 13 oktober 2012

Stamppot winterpostelein met Leidse kaas

Wij gebruiken de belegen Leidse kaas met de sleutels gedrukt op de rode korst. Een mooie, magere kaas. Oorspronkelijk het bijproduct van de botermakerij. De melk die overblijft na het afromen van het vet wordt gestremd en de kaas op smaak gebracht met komijn om er meer pit aan te geven. Er zijn nog steeds enkele boeren in het Groene Hart die op deze wijze boter en kaas maken.

Leg de plakjes katenspek op een bakplaat bekleed met bakpapier. Bak het spek ongeveer 15 minuten in de voorverwarmde oven op 200 C tot het spek krokant is.

Kook de aardappelen gaar met weining water en zout. Giet de aardappels af en laat ze nog even droogkoken in de hete pan. Verhit de melk en de boter in een steelpan en stamp het mengsel met de aardappels tot een puree.

Verwijder de steeltjes en was de winterpostelein. Laat de groente goed uitlekken en roer deze door de aardappelpuree samen met de appelblokjes en blokje Leidse kaas. Verdeel de stamppot over borden en leg er de plakken krokante spek op.

Bereiden: 35 minuten

Tip: gebruik in plaats van winterpostelein ook eens raapstelen. Je kunt dezelfde hoeveelheid aanhouden.

Benodigdheden voor 4 personen:

200 gram katenspek
1 kg kruimige aardsappels
1,5 dl volle melk
100 gram boter
2 bosjes winterpostelein
2 elstar appels in brokjes
200 gram belegen Leidse kaas in blokje

Al onze recepten komen uit het Boerenjongens kookboek van Eke Marien & Lenno Munnikes en is te koop in onze winkel. 

naar bestelformulier

Geen opmerkingen:

Een reactie posten